Achterhoek Nieuws: Stichting Fonds 2013 keert 24.800 euro uit, [waarvan € 7.500 aan de Naoberbus] – 7 november 2022

Stichting Fonds 2013, ontstaan na de verkoop van Stichting Centrale Antenne Inrichting Borculo (SCAI), heeft in de vergadering van 20 oktober 2022 weer 31 nieuwe aanvragen voor projectbijdragen en evenementbijdragen behandeld. Met alle 29 gehonoreerde aanvragen is een bedrag van 24.800 euro gemoeid.

Er kwamen 23 aanvragen binnen voor een evenementbijdrage. Hiervan is er één afgewezen die niet aan de voorwaarden voldeed. Een bijdrage wordt alleen uitgekeerd als het evenement daadwerkelijk doorgang vindt. De volgende aanvragen zijn gehonoreerd met een bijdrage van 300 euro:
– Oranjevereniging Geesteren voor het Oranjefeest 2022 van 8 t/m 10 juli
– Schoolkorfbal toernooi op 17 september 2022 door KV Olympia ‘22
– Stichting Bie Winkels Appeldag op 8 oktober 2022 in Gelselaar
– Donateurs en niet-donateursconcert door de Borchländer Musikanten op 29 oktober 2022 georganiseerd door de Vriendenclub Borchländer Musikanten
– Concert op 30 oktober 2022 door CGZ ‘Comt nu met Sangh’ Gelselaar
– Evenement op zaterdag en zondag 5 en 6 november 2022 door stichting PZF
– Stichting Synagoge Borculo voor een lezing door Roxanne van Iperen op 6 november 2022
– DEO-loop 2022 op 17 december door Voetbalvereniging DEO
– Schoolvolleybaltoernooi op 6 januari 2023 en Nieuwjaarstoernooi op 7 januari beide georganiseerd door Volleybalvereniging Gemini
– Activiteit in verband met het 45-jarig bestaan door Ouderensoos Geesteren Gld.
– Houtdorp Geesteren 24 t/m 29 april 2023 door Geesterens Belang
– Muziektheater op 15 t/m 17 juni 2023 door Timeless Haarlo.
Voor deelname aan de lichtroute Septemberfeest Borculo 2022 zijn toegekend: bijdragen van 400 euro voor straatversieringen van Buurt Kooweide, De Hofvoogd, Morsmanshof, Hessenstraat, Goudenregenstraat, Geesterse Binnenweg en de Prinses Beatrixstraat en een bijdrage van 250 euro voor objectverlichtingen door de Berkelschippers afdeling Borculo en Speeltuinvereniging Borculo-Noord.

Projectaanvragen
Daarnaast waren er zeven aanvragen voor een projectbijdrage. Hiervan is er één afgewezen omdat deze niet voldeed aan de voorwaarden. De volgende zes kunnen wel op steun rekenen:
Een bijdrage van 7.500 euro werd toegekend aan de Stichting Berkelland Oproepbus (Naoberbus) voor aanschaf van een tweedehands Caddy, geschatte kosten ruim € 24.000
– De aanvraag voor een bijdrage voor een picknicktafel in het Cycloonpark is volledig gehonoreerd. Kosten ruim 3.800 euro
– Stichting Synagoge kan voor het isoleren van de zoldervloer als duurzaamheidsmaatregel 3.500 euro tegemoet zien, totale kosten ruim 10.000 euro,
– Vrouwen van Borculo is 1.000 euro toegezegd voor de aanschaf van een beamer en scherm, geraamde kosten bijna 5.500 euro
– Muziekvereniging Volharding Borculo kan een bijdrage van 1.500 euro tegemoetzien voor de aanschaf van op maat gemaakte gehoorbescherming, kosten ruim 4.400 euro
– De aanvraag van Stichting Portfolio voor de boekpresentatie ‘Over de Zwaluw’ is gehonoreerd als een evenement en is 300 euro toegezegd.

Uitbetaling
Alle indieners ontvangen officieel bericht over de toekenning en de wijze van betaalbaar stellen van de bijdragen. Nieuwe aanvragen voor projectbijdragen dienen voor 1 januari 2023 ingediend te zijn om in de volgende vergadering behandeld te kunnen worden. Een aanvraag voor een evenementbijdrage moet voor aanvang van het evenement zijn ingediend. De actuele voorwaarden en beperkingen voor het doen van een aanvraag staan op de website van de Stichting Fonds 2013: Daar zijn eveneens de aanvraagformulieren te downloaden. Deze kunnen ook worden opgehaald bij het kantoor aan de Hessenstraat 20 in Borculo.

Achterhoek Nieuws: Naoberbus en VDB rijden nog steeds – 20 december 2021

Hoeveel last de coronapandemie ook veroorzaakt: de Naoberbus en de Vervoersdienst Berkelland (VDB) rijden nog steeds. Ook al wordt er duidelijk minder gereisd, de bussen en auto’s zijn nog altijd nodig. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM, daar zijn alle vrijwilligers zich terdege van bewust.

Inwoners van Berkelland kunnen sinds de zomer ook naar Lochem en Groenlo worden vervoerd. Als straks de lockdown weer voorbij is om inkopen te doen, maar nu ook gewoon om bij iemand op bezoek te gaan. Wie van deze service gebruik wil maken moet lid worden van de Naoberbus. Op onderstaande website is een inschrijfformulier in te vullen, waarna de ledenadministratie contact opneemt. Sinds 1 juni van dit jaar is het mogelijk om de strippenkaart in de Naoberbus of in de Naoberauto met bankpas en pincode of contactloos af te rekenen.
Wie geen lid wil worden van de Naoberbus kan gebruik maken van de Vervoersdienst Berkelland (VDB). Daarmee kan men ook naar bestemmingen buiten Berkelland reizen. Veel mensen uit de gemeente moeten voor een behandeling naar een ziekenhuis in Enschede, Winterswijk of naar een verder gelegen (academisch) ziekenhuis. Zo rijdt de VDB desgewenst naar Nijmegen, Amsterdam of een andere stad met een academisch ziekenhuis. Mensen kunnen natuurlijk ook gewoon op familiebezoek in welke plaats in Nederland dan ook. Aanvragen van een rit kan eveneens via onderstaande website. De kosten dient men direct met de chauffeur te verrekenen.

Voorzitter
Ondanks herhaalde oproepen heeft zich nog niemand gemeld voor de functie van voorzitter van de stichting Berkelland Oproep Bus. De organisatie doet daarom opnieuw een dringend verzoek aan diegenen die wel wat zien in een mooie en uitdagende vrijwilligersjob. Ook zijn er vanaf de zomer meer chauffeurs nodig om aan alle vervoersaanvragen te kunnen voldoen. Wie het leuk vindt om een ander een plezier te doen kan zich aanmelden. De vrijwillige chauffeurs vormen een gezellige hechte club.
Meer info over de Naoberbus en de VDB op de website.

Achterhoek Nieuws: Naoberbus ook naar aangrenzende plaatsen – Stichtingsbestuur zoekt voorzitter – 29 april 2021

Verenigingen en stichtingen hebben allemaal een flink probleem om deze coronatijden door te komen. Sommige organisaties staat het water aan de lippen. Ook de stichting Berkelland Oproep Bus die de Naoberbus en ‘het zusje’, de Naober-auto runt, heeft moeite om het hoofd boven water te houden. De vrijwilligers rijden nog maar een derde van wat de stichting gewend was. Maar met het vooruitzicht dat er meer vrijheden komen, begint de stichting ook het licht aan het eind van de tunnel te zien. 

Veel klanten hebben al eens gevraagd of de stichting niet naar de aangrenzende plaatsen rijdt. Tot nu is het bestuur daar altijd wat terughoudend in geweest. Na overleg met de Belastingdienst bleek dat die daar geen bezwaar tegen had. Sinds kort is het nu mogelijk om vanuit Berkelland naar de woonkernen Lochem, Barchem en Groenlo te reizen. Wie woont in Berkelland en wie graag wil winkelen, ook in bijvoorbeeld Lochem of Groenlo, of wie gewoon bij iemand op bezoek wil, kan lid worden van de Naoberbus en daarmee de reis maken. 

Het bestuur heeft besloten om vanaf 1 juni een extra strip, de instapstrip, in te voeren. Deze instapstrip geldt voor een retourrit als die op dezelfde dag plaatsvindt. Hiermee hoopt de stichting wat meer ‘vlees op de botten’ te krijgen. Vanaf 1 juni is het ook mogelijk om de strippenkaart in de bus of in de auto met bankpas en pincode of contactloos af te rekenen.

Ondanks herhaalde oproepen heeft zich nog niemand gemeld voor de functie van voorzitter van de stichting Berkelland Oproep Bus. Hierbij doet de stichting BOB dan ook nogmaals een dringende oproep. 

Met het vooruitzicht op die eerdergenoemde vrijheden, verwacht men dat ook het aantal ritten zal toenemen. Om aan alle vervoersaanvragen te kunnen voldoen zijn er vanaf de zomer ook meer chauffeurs nodig. Wie het leuk vindt om een ander een plezier te doen, met een glimlach van een passagier als beloning, kan zich aanmelden. De vrijwillige chauffeurs vormen een gezellige hechte club.

 

Achterhoek Nieuws: Met Vervoersdienst Berkelland naar de vaccinatielocatie – 17 februari 2021

Nu het vaccineren echt van start lijkt te gaan in Noord- en Oost-Gelderland heeft de GGD besloten voor de Achterhoek meerdere vaccinatielocaties in gebruik te nemen. Wie niet over eigen vervoer beschikt of wie liever niet zelf wil rijden, kan een beroep doen op de Vervoersdienst Berkelland (VDB) om naar de vaccinatielocatie te worden gebracht. De chauffeur blijft daar wachten, om zijn passagier na de vaccinatie mee terug te nemen. 

Aanvragen kan via: de website van de Naoberbus (www.naoberbus.nl) of als dat niet lukt via: 06-13839915.

In de oproep die men ontvangt staat vermeld waar men zich moet melden. De dichtstbijzijnde locaties voor Berkelland zijn: Doetinchem, Sporthal SaZa, Sportweg 1 (deze locatie is nu al open); Zutphen, de Hanzehal, Fanny Blankers-Koenweg 2 (open vanaf eind februari/begin maart) en de Hamalandhal in Lichtenvoorde, van der Meer de Walcherenstraat 3 (open vanaf 8 maart).