Achterhoeks Nieuws: Open dag ‘Lekker Lang Leven’ – 5 oktober 2018
Op vrijdag 12 oktober houdt ProWonen in Borculo de open dag Lekker Lang Leven. Een dag die de in het teken staat van langer zelfstandig wonen, digitalisering en vitaliteit. Olga Commandeur geeft vitaliteit workshops. Zlimthuis laat slimme thuisoplossingen zien om langer zelfstandig te wonen. De Bibliotheek informeert over aangepast lezen en Boek aan huis. Kruiswerk biedt cursussen voor laptop, tablet en smartphone. De informatiemarkt Lekker Lang Wonen toont het woningaanbod om lang zelfstandig te wonen. Bij maaltijdservice FoodConnect kan iedereen een heerlijk hapje proeven. Betula is er met zijn klussendienst, de Naoberbus is er net als de huurdersverenigingen en nog veel meer. Niet alleen de bewoners zijn van harte welkom, iedereen van 70 jaar en ouder die wil weten hoe je nog lekker lang kunt leven kan tussen 10.00 uur tot 15.00 uur terecht. De koffie staat klaar (en ‘s middags een borreltje).
Achterhoeks Nieuws: De Naoberbus Berkelland zoekt donateurs – 4 oktober 2018 – Rob Weeber
De Naoberbus Berkelland is op zoek naar nieuwe donateurs. Op die manier krijgt de stichting meer armslag, om ook te kunnen reserveren voor vervanging van de bus en de auto, wanneer dat nodig is.
Gerard Nekkers, bestuursvoorzitter van de Stichting Berkelland Oproep Bus (Naoberbus), was in 2012 vrijwilliger op de buurtbus, de Arrivabus van halte naar halte. Waar echter behoefte aan bestond, was het deur-tot-deurvervoer voor ouderen en (jong)gehandicapten. Voor de voormalige gemeente Neede bestond al een dergelijk initiatief, de Vlearmoesbus, maar voor de rest van Berkelland nog niet. Samen met twee anderen begon hij een campagne om de Naoberbus van de grond te krijgen. Via fondsen, gemeente en provincie kon uiteindelijk een bus worden aangeschaft en werden in 2016 de eerste kilometers gereden.
“We hadden de behoefte aan passend vervoer goed ingeschat”, begint Nekkers. “In het aanvangsjaar reden we 1864 riten. Het jaar erna waren dat er al 4498 en voor dit jaar hebben we 7000 ritten begroot. Dat succes heeft ook onze organisatie veranderd. In het begin werkten we met een papieren agenda in de bus. Maar de rittoename noopte ons al snel tot de overgang op een digitale versie. Zeker toen er een tweede bus bijkwam, gefinancierd via het Rabobank Coöperatiefonds. Omdat de nieuwe bus kleiner is en geen rolstoel kan vervoeren, kwam er extra druk op de planning. We hebben toen de planning gecentraliseerd en in iedere bus een tablet gelegd waarop de ritten te zien zijn. Dat betekent dat we dagelijks drie mensen aan het werk hebben, een planner en twee chauffeurs. Onze service gaat verder dan bijvoorbeeld ZOOV, de opvolger van de regiotaxi. Dat is puur deur-tot-deurvervoer. Ik spreek in het geval van de Naoberbus liever van kamer-tot-kamervervoer. Onze 25 vrijwilligers halen als het nodig is de mensen vanuit huis op en brengen hen later met de boodschappen terug in huis.”
De Naoberbus rijdt dwars door Berkelland, maar gaat niet de gemeentegrens over. Mensen die bijvoorbeeld naar Groenlo willen, kunnen gebruik maken van ZOOV. Wel worden er mensen in Neede – waar de Vlearmoesbus rijdt en het ‘alleenrecht’ heeft – opgehaald en afgezet, maar dat heeft een puur praktische reden volgens Nekkers. Het gaat hier altijd om mensen die binnen Berkelland vanuit of naar Neede vervoerd willen worden. “Je kunt ze er moeilijk aan de rand van Neede uitzetten”, zegt Nekkers terecht.
Wat echter knelt zijn de financiën. “Weliswaar stijgt het aantal ritten, maar dat is niet voldoende voor vervangingsinvesteringen, voor een nieuwe bus dus. De opbrengsten van de ritten, tezamen met de gelden van enkele donateurs, zijn slechts voldoende om de directe kosten te dekken.” Nekkers zou graag nieuwe donateurs verwelkomen, zodat er meer armslag komt, en zo de leefbaarheid en de sociale samenhang van Berkelland behouden blijven. Wie het initiatief een warm hart toedraagt, kan op de website terecht.
Achterhoeks Nieuws: Seniorenbeurs met thema Wonen en Zorg – 26 september 2018
Wonen en Zorg is dit keer het thema van de tweejaarlijkse seniorenbeurs, die plaatsvindt op vrijdag 5 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Plaats van handeling is HCR Prinsen in Haarlo; de toegang is vrij. Op de beurs is onder andere een zaal gereserveerd waar Notariskantoor Kraayenhof zeker twee keer een presentatie verzorgt en waar de Sportfederatie Berkelland die dag instructie zal geven over valpreventie waaraan iedereen vrijblijvend kan meedoen.
Ook bijzonder is de ‘demonstratiemuur’ die Zlimthuis, onderdeel van ‘Live Life’ plaatst en waar zij demonstreren wat iedereen zelf kan doen om langer veilig thuis te kunnen blijven wonen. Ook de gemeente Berkelland en wooncorporatie ProWonen dragen hun steentje bij door deelname aan initiatieven als ‘Thuis in de Achterhoek’ en ‘Werk aan de Woning’. De organisaties en bedrijven die actief zijn op het terrein van Wonen en Zorg kunnen tijdens de Seniorenbeurs antwoord geven op de vragen die bij senioren leven.
Voor vervoer binnen Berkelland kan men contact opnemen met de Buurtbus, de Naoberbus of de Vlearmoesbus.
Achterhoeks Nieuws: Tweewekelijkse wasbeurt voor de Naoberbus en Naoberauto – 20 september 2018
Eenmaal in de twee weken staat er een wasbeurt gepland in de agenda van Carwash Nijhuis aan de Ruurloseweg 44 in Borculo. De eigenaren Elles en Arno Nijhuis hebben aangeboden er met hun Carwash Nijhuis voor te zorgen dat de vrijwillige chauffeurs van de Naoberbus/auto met een keurig gewassen auto hun doelgroep kunnen bedienen. Tijdens een ritje van deur tot deur in de gehele gemeente Berkelland ziet de auto er dan weer mooi schoon uit. Is de auto netjes voorbehandeld en door de wasstraat geweest, dan pakt de vrijwilliger nog even de stofzuiger, die daar voor klaar staat, even stofzuigen en dan kan de Naoberbus/auto er weer een paar weken tegenaan. Prachtig dat deze afspraken kunnen worden gemaakt en dat de ondernemer en de vrijwilligers samen kunnen zorgen dat een grote groep ouderen en (jong)gehandicapten kan worden voorzien van passend vervoer.
Achterhoeks Nieuws: ‘Wij zijn er echt allemaal voor jou’ – 18 september 2018 – Peter Vorderman
RUURLO – Onder de toepasselijke naam ‘Wij voor jou’ geven ruim dertig vrijwilligersorganisaties vrijdagavond 28 september (18:30 tot 21:00 uur) acte de présence in de grondig opgeknapte Dorpskerk in Ruurlo. Het betreft een informatiemarkt om de inwoners van Ruurlo meer op de hoogte te brengen hoeveel en welke organisaties er wel niet zijn die zich belangeloos voor hen inzetten op sociaal en cultureel gebied. De gedreven vrijwilligers zullen enthousiast vertellen over hun uiteenlopende activiteiten voor het welzijn van de bewoners en de omgeving van Ruurlo. Initiatiefnemer Ineke van Rheenen hoopt op een groot aantal bezoekers: “We doen het immers niet voor onszelf, maar voor de Ruurloërs.”
Het is de Ruurloërs niet ontgaan dat de Dorpskerk de afgelopen maanden een grote inwendige facelift heeft gehad. Na de oplevering worden drie weken lang (her)openingsactiviteiten georganiseerd, in de periode van 19 september tot en met 9 oktober. Het betreft onder meer ‘open kerk’ om de hernieuwde inrichting te kunnen bekijken, muzikale evenementen, maar ook een boekenmarkt, een presentatie over 750 jaar geschiedenis van de Dorpskerk en de informatiemarkt van de maatschappelijke vrijwilligersorganisaties. Ineke van Rheenen (65): “Ik loop al een tijdje met dit idee rond en zag nu de kans schoon. De kerk staat altijd klaar voor anderen, nu is het onze beurt. De mensen hebben geen idee hoeveel vrijwilligers actief zijn voor het welzijn van de Ruurlose bevolking, dat willen we graag eens laten zien.” Mede-organisator Gerdi de Roo (70) onderstreept de noodzaak van de organisaties: “Zonder vrijwilligers komt Nederland krakend tot stilstand.”
Een kleine willekeurige greep uit de aanwezige organisaties illustreert de grote variatie in activiteiten. Zo onderhoudt de Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo (SVNR) wandel/fietspaden en bospercelen in de Boswachterij Ruurlo. Peter van Markestijn (69) van de nog tamelijk onbekende SVNR: “Maar we helpen ook bij de aanleg en het onderhoud van het Liefdespad in de Ruurlose dreven”. Ook werken we samen in een knotploeg, die op gezette tijden de wilgen knot.” Verder voorziet ‘t Dorpshuis in de behoeftes van met name eenzame ouderen. “Op twee dagen in de week hebben we inloopbijeenkomsten in de bibliotheek. We bieden daar een gastvrije plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Het gaat daarbij om gezelligheid en allerlei gezamenlijke activiteiten, maar naar behoefte wordt ook een luisterend oor geboden.”, aldus Jo Peters (70) van ‘t Dorpshuis. Hiernaast mag de Naoberbus zich verheugen in een groeiende belangstelling. Peter van Rijsingen (67): “Wij vervoeren onze leden binnen de Gemeente Berkelland voor de astronomische bedragen van 1,30 tot 3,90”, knipoogt hij. “Na een wat langzame start zijn we in drie jaar gegroeid van circa 1.500 naar jaarlijks 8.000 bewegingen en klokken 80.000 km per jaar. De Rabobank heeft zelfs een fors bedrag ter beschikking gesteld voor de noodzakelijke tweede bus.” Ook het Repair Café is erg succesvol en ziet de belangstelling groeien. “Op onze maandelijkse laagdrempelige inloopmiddagen in de bibliotheek repareren wij veelal apparatuur waar een stekker aan zit en andere gebruiksartikelen. Tegen kostprijs van de reservedelen en een eventuele vrijwillige gift kunnen veel spullen dan vaak nog jaren mee. Daarmee bieden we ook wat tegengas aan de hedendaagse weggooimentaliteit. Mensen gooien immers onnodig spullen weg, waar maar een kleinigheid aan mankeert. Hoewel ook wel eens dingen ter reparatie worden aangeboden die helemaal niet kapot zijn”, grinnikt Gerti WeulenKranenbarg (66) van het Repair Café.
“En zo zijn er nog veel meer vrijwilligersorganisaties die zich op allerlei terreinen inzetten voor de Ruurloërs en waar men voor hulp en ondersteuning terecht kan. Reden genoeg dus om op vrijdagavond 28 september een kijkje te komen nemen in de Dorpskerk.”, aldus een gemotiveerde van Rheenen.
Achterhoeks Nieuws: Seniorenbeurs bij HCR Prinsen – 30 augustus 2018
Op vrijdag 5 oktober 2018 vindt de tweejaarlijkse Seniorenbeurs van de Seniorenraad Berkelland (SRB) plaats bij HCR Prinsen in Haarlo.
Dit jaar staat de beurs in het teken van Wonen en Zorg. Hiermee wil de SRB een vervolg geven aan de themamiddag van vorig jaar november over dit onderwerp en de serie van gesprekken die de Welzijnsraad en de SRB hebben gevoerd in alle grote kernen van onze gemeente en waar inwoners hun ideeën over het wonen in de toekomst konden uiten.
Daarom zullen tal van organisaties en bedrijven die op het terrein van Wonen en Zorg actief zijn aanwezig zijn tijdens de Seniorenbeurs.
Dit keer zal er een aparte ruimte worden ingericht waar presentaties zullen worden gegeven en waar korte video’s worden getoond. Dat zijn bijvoorbeeld presentaties van een notaris tot korte trainingen en demonstraties op het gebied van valpreventie. Aan de hand van een ‘demonstratiemuur’ zal men laten zien welke acties senioren zelf kunnen ondernemen. Daarnaast is er een makelaar, maar ook op zorggebied zullen de nodige organisaties aanwezig zijn. Uiteraard worden de recreatiemogelijkheden en welzijn niet vergeten. Meer informatie volgt in een volgende publicatie.
Voor vervoer naar de beurs kan men desgewenst gebruik maken van de Buurtbus, de Naoberbus of de Vlearmoesbus.