Achterhoek Nieuws: Statiegeldacties voor de Naoberbus in Borculo en Ruurlo – 28 december 2023
Gedurende de maanden januari, februari en maart hebben de supermarkten Plus Stam in Ruurlo en Albert Heijn in Borculo hun statiegeld-apparaten beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van de Naoberbus.
De Naoberbus vervoert inwoners (vaak oudere, kwetsbare mensen) uit gemeente Berkelland, die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, op afspraak van deur tot deur.
De Naoberbus zorgt er op deze wijze voor dat mensen niet vereenzamen, dat zij hun boodschappen kunnen blijven doen, dat ze naar hun club kunnen gaan, naar de familie, de fysiotherapie et cetera. Zij vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij, zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. Zij versterken de ‘leefkracht’ van vaak kwetsbare mensen.
Met de opbrengst van het statiegeld wil de Naoberbus er mede naar streven om de vervoersprijzen op het huidige – lage – niveau te houden. Tijdens deze statiegeldactie wordt er tevens extra aandacht geschonken aan de actie: ‘word Vriend van de Naoberbus’.
Meer informatie over de stichting Berkelland Oproep Bus, kortweg de Naoberbus, is te vinden op de Naoberbus-website.
Achterhoek Nieuws: Naoberbus dé oplossing voor vervoer in de regio – Door Rob Stevens – 11 december 2023
Voor de reguliere vervoersmaatschappijen kan een fijnmazige dienstregeling in onze regio financieel klaarblijkelijk niet uit. Dat ervaren veel mensen als een gemis, met name als de eigen mogelijkheden om ergens te komen beperkt zijn. Voor hen is de Naoberbus een welkome oplossing.
Als je niet over eigen vervoer beschikt en niet zo mobiel bent is dat lastig. Voor Daisy Tetteroo (18) uit Neede bijvoorbeeld. Zij heeft een aangeboren loopbeperking en loopt met een looprek. Daardoor kan ze geen gebruik maken van de normale busverbinding. Maar haar ouders werken allebei en ze moet bijna dagelijks naar het Graafschap College in Groenlo voor haar mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.
Daisy: “Een kennis wees ons op de Naoberbus. Het is te danken aan de vrijwilligers van de Stichting Naoberbus dat ik deze opleiding heb kunnen doen. De chauffeurs brengen mij nu al een aantal jaren bijna dagelijks naar Groenlo. Dat zijn gezellige ritjes. Sinds kort heb ik mijn rijbewijs en nu ben ik op zoek naar een eigen auto met aangepaste bediening. Als dat lukt komt er een eind aan héél véél ritjes. Ik loop nu twee dagen per week stage bij Kinderopvang Villa BonBini in Neede. Volgend jaar worden dat vier dagen.”
Koetjes en kalfjes
Vrijdag is Theo Venderbosch haar chauffeur. Hij is één van de 25 vrijwilligers van de Naoberbus. Onderweg van school naar huis wordt er ontspannen gekletst over koetjes en kalfjes. Venderbosch: “Daisy is een pientere meid hoor! Die had al die jaren haar rooster scherp in het hoofd en stond altijd precies op tijd klaar. Ik zal haar gezelligheid missen.”
Theo vertelt dat de clientèle van de Naoberbus over het algemeen bestaat uit wat oudere mensen die dankzij de Naoberbus nog ergens kunnen komen. Bij vrienden en kennissen, hun clubje, de supermarkt of het ziekenhuis bijvoorbeeld. Voor wie afhankelijk is van anderen is dat heel belangrijk. In de bus is er dan een praatje met de chauffeur die, als dat echt nodig is, ook nog wel eens een helpende hand wil bieden met boodschappen binnen brengen of iemand in de bus helpen.
Maatwerk
Pieter Heijboer is sinds kort voorzitter van de Stichting Naoberbus. Heijboer: “De Naoberbus biedt maatwerk. Op afspraak halen en brengen we klanten van deur tot deur binnen de gemeente Berkelland én naar Groenlo en Lochem. Al tien jaar lang zijn dat jaarlijks vijfduizend klanten. Een enorm aantal. Dat doen we voor prijzen die vergelijkbaar zijn met andere vervoersmaatschappijen. Wie gebruik wil maken van de Naoberbus dient lid te worden. Een lidmaatschap kost dertig euro per jaar. De stichting heeft momenteel 175 leden.”
Een rit boeken met de Naoberbus kan via de plannerstelefoon: 06-13839915. Dat nummer is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur. Na 12:00 uur staat de voicemail aan. Op de voicemail kan men de aanvraag voor een rit inspreken. De planner belt dan de andere dag terug.
Achterhoek Nieuws: Naoberbus verlaagt de prijzen – 5 oktober 2023
De Naoberbus verlaagt de prijzen, wat betekent dat voor de inwoners van Berkelland? Voor de klanten is dat goed nieuws, want vaak zijn dit mensen die al hard getroffen worden door alle prijsverhogingen van de laatste tijd. Deze klanten zijn inwoners van gemeente Berkelland, die niet over eigen vervoer beschikken en geen gebruik (meer) maken van openbaar vervoer. De doelgroep bestaat uit vaak oude personen die thuis willen blijven wonen of vanuit een zorginstelling zelfstandig mobiel willen blijven. Denk daarbij aan het zelfstandig boodschappen willen doen, een bezoek aan de dokter, tandarts, fysiotherapeut, familiebezoek, verenigingsbezoek en dergelijke.
Zij vervoeren deze mensen dagelijks met de rolstoelauto of personenauto. Klanten betalen een rittenprijs die afhankelijk is van de plaats van instappen en het doel van de reis. Er wordt gewerkt met strippenkaarten, het aantal af te rekenen strippen voor een retourrit binnen de eigen woonplaats is bijvoorbeeld 3 strippen. De strippenprijs gaat nu omlaag van 1,50 naar 1,25 euro. Bij aankoop van een 24 strippenkaart scheelt dat 6 euro.
De prijsverlaging is natuurlijk ook bedoeld om meer klanten te werven. De Naoberbus heeft nu 180 klanten, maar de organisatie is ervan overtuigd dat er in Berkelland veel meer oudere mensen zijn die vanwege vervoersproblemen niet kunnen deelnemen aan de maatschappij, mensen die steeds meer geïsoleerd raken. Misschien is deze prijsverlaging een extra reden om lid te worden van de Naoberbus. Deze staat klaar om deze mensen weer te laten deelnemen aan het sociale leven, zonder dat zij telkens weer een beroep te moeten doen op hun kinderen.
De vrijwilligers rijden binnen de gemeente Berkelland en naar Groenlo en Lochem. Het is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk, laagdrempelig en tegen lage kosten. Het wordt dus zelfs goedkoper. “Ja, dat is een ingewikkeld verhaal”, antwoordt Rothman als hem gevraagd wordt hoe dat in deze dure tijden toch mogelijk is. “Eigenlijk kan het ook niet, want de Naoberbus komt geld tekort om voldoende middelen te reserveren voor de afschrijvingen op de voertuigen. Toch gaan we de rittenprijs verlagen en wel om een aantal redenen. Ten eerste omdat we het afgelopen jaar flink hebben kunnen bezuinigen op onze kosten. De dure Naoberbus werd vervangen door een goedkopere rolstoelauto en de Naoberauto werd vervangen door een soortgelijke auto, rijdend op lpg. Dat scheelt in brandstofkosten en in onderhoudskosten.”
“Verder hebben we in 2020 vanwege corona onze rittenprijs moeten verhogen,” zo vervolgt Rothman, “omdat de kosten doorliepen, we geen corona-ondersteuning kregen van het rijk en het aantal klanten en het aantal ritten heel sterk terugliep. De inkomsten in de jaren 2020 en 2021 waren daardoor erg laag. Vanaf 2022 is het aantal klanten weer gestegen en door de hogere rittenprijs zijn onze inkomsten daardoor ook weer gestegen. Door lagere kosten, hogere inkomsten is het verantwoord om de prijsverhoging door corona nu weer gedeeltelijk terug te draaien. De kosten per strip gaan daardoor weer terug naar 1,25. Dat is een verlaging van bijna 20 procent.”
In Eibergen en Neede bestaat er een goede samenwerking met de Elektrocar en de Fleermoesbus. Deze rijden echter alleen lokaal. De Naoberbus verzorgt niet alleen het lokale vervoer in Borculo en Ruurlo, maar tevens alle interlokale vervoer, dus ook het interlokale vervoer vanuit Eibergen en Neede. De tarieven voor het lokale vervoer in Eibergen en Neede liggen lager dan bij de Naoberbus. Met deze prijsverlaging komen de prijzen weer op ongeveer hetzelfde niveau als van de Elektrocar en de Fleermoesbus.
Vervanging van de voertuigen is wel één van de grootste problemen voor De Naoberbus-organisatie. De rolstoelauto is een tijdelijke vervanger van de bus en zal komende tijd moeten worden vervangen. Daarvoor moeten dan wel weer middelen beschikbaar komen. “We zoeken naar verdere kostenbesparingen. Daarbij wordt ook gedacht aan de aanschaf van elektrische voertuigen om de hoge brandstofprijzen te kunnen opvangen.”
In de afgelopen jaren werd er, met succes, een beroep gedaan op een aantal fondsen. Dankzij deze fondsen kon men de Naoberbus en de Naoberauto vervangen. “Onlangs hebben we een extra donatie ontvangen en in de toekomst hopen we ook weer financiële ondersteuning te krijgen van een aantal fondsen voor vervanging van de huidige voertuigen. Daarnaast hebben we ook nog steeds onze hoop gevestigd op gemeente Berkelland. We zijn al geruime tijd in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden voor ondersteuning. Sinds de oprichting van de Naoberbus hebben we wel veel waardering gehad van de gemeente Berkelland, maar -nog- geen financiële ondersteuning.”
Met de dit jaar gestarte Vriendenactie kan men eenvoudig vriend worden van de Naoberbus door zich aan te melden bij één van de contactpersonen, die zijn te vinden op www.naoberbus.nl.
Ook mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden in een fantastisch team mensen, bijvoorbeeld als chauffeur, kunnen even kijken op deze website en contact opnemen met één van de coördinatoren (onder onder contact/samenstelling bestuur).
Achterhoek Nieuws: Naoberbus Berkelland is op zoek naar ‘vrienden’ – Actie om vervoer in de toekomst te kunnen voortzetten – – Jan Hendriksen – 3 april 2023
De Naoberbus in Berkelland hoopt veel nieuwe vrienden te maken. Om de vervoersactiviteiten ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, zijn naast vrijwilligers ook extra financiële middelen hard nodig. De Naoberbus ontvangt namelijk geen subsidie van de gemeente Berkelland. De Stichting Berkelland Oproep Bus, die twee Naoberauto’s exploiteert, start daarom de actie ‘Word Vriend van de Naoberbus’.
Om het vervoer voor de momenteel ruim 150 gebruikers in de toekomst betaalbaar houden kan men ‘vriend’ van de Naoberbus worden door maandelijks of jaarlijks een bijdrage aan de stichting over te maken. Het te doneren bedrag is vrij maar een bijdrage van vijf euro per maand of vijftig euro per jaar wordt zeer op prijs gesteld.
De Naoberbus is al ruim zeven jaar een vertrouwde verschijning in het straatbeeld van de gemeente Berkelland. Voor de twee naoberauto’s zijn ruim vijfentwintig vrijwilligers dagelijks actief. De chauffeurs, onder wie drie vrouwen, rijden van ‘s morgens 8.30 uur tot ‘s avonds 18.00 uur. Inwoners van de gemeente Berkelland (vaak oudere kwetsbare mensen) die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, worden op afspraak vervoerd van deur tot deur. “Wij zorgen er op deze manier voor dat mensen niet vereenzamen, dat zij boodschappen kunnen blijven doen en dat ze naar hun club of zorgboerderij kunnen gaan. Maar ook naar bijvoorbeeld familieleden en de fysiotherapie”, zegt voorzitter Gerard Rothman van Stichting Berkelland Oproep Bus. De stichting vindt dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. “We versterken de leefkracht van vaak kwetsbare mensen en springen in het gat dat er ligt tussen openbaar vervoer en duur taxivervoer”, vult coördinator Peter van Rijsingen aan.
Betaalbaar
De twee auto’s rijden naar elk adres binnen de gemeente Berkelland en ook naar de kernen Barchem, Lochem en Groenlo. In deze twee laatste plaatsen zijn diverse verzorgingshuizen te vinden en bijvoorbeeld buitenpostklinieken. De directe opbrengsten genereert de Naoberbus uit de verkoop van de strippenkaarten en het lidmaatschapsgeld. En daarnaast heeft men sinds de sterke brandstofstijging vorig jaar een opstaptarief ingevoerd.
Gerard Rothman: “Als zich voldoende nieuwe vrienden hebben aangemeld willen wij die opstapstrip weer laten vallen. De inkomsten uit de vriendenactie komen geheel ten goede aan de klanten. Verder zijn we blij met de sponsoren die ons jaarlijks steunen. Maar om de bus in de toekomst betaalbaar te houden zullen we meer inkomsten moeten genereren. Daarom hopen we met de actie ‘Word Vriend van de Naoberbus’ ook meer sponsoren voor reclame op onze voertuigen te werven.”
Missie
De Naoberbus, een organisatie zonder winstoogmerk, werd in 2012 opgericht als onafhankelijke Stichting Berkelland Oproep Bus (B.O.B.) en wordt geheel door vrijwilligers gerund. De eerste rit was op 16 november 2015. Met behulp van fondsen kon men destijds aan voldoende geld komen om een geschikte bus aan te schaffen. De vraag naar deze vorm van vervoer groeide enorm en dankzij een donatie van de Rabobank kom de Naoberbus in 2018 een tweede voertuig aanschaffen.
De Naoberbus heeft een duidelijke missie: Het bijdragen aan de leefbaarheid en sociale samenhang van de Berkellandse gemeenschap. Men heeft niet de intentie uit te breiden tot een vervoersdienst voor een groter gebied dan de gemeente Berkelland, De kracht van de organisatie zit ‘m in de kleinschaligheid, de overzichtelijkheid en betrouwbaarheid voor haar klanten: vervoer op maat, van deur tot deur, op de afgesproken tijd tegen lage kosten.
Rolstoelvervoer
De stichting beschikt momenteel over twee caddyachtige auto’s. Eén daarvan is uitgerust met een rolstoelinstallatie voor vervoer van één persoon in een rolstoel en twee begeleiders. De andere auto kan drie personen vervoeren en beschikt over voldoende bagageruimte voor rollators. De auto met de rolstoelinstallatie is vorig jaar augustus aangeschaft als tijdelijke vervanging van de rolstoelbus. Bij voldoende middelen wil men zo snel mogelijk weer terug naar een kleine rolstoelbus. Rolstoelvervoer is een belangrijke factor voor de Naoberbus.
Aanmelden
De rittenplanner is dagelijks tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar via tel. 06-13839915. Ná 12.00 uur staat de voicemail aan. Op de voicemail kan men ook de aanvraag voor een rit inspreken. De planner belt dan de volgende dag terug.
Doet zich ‘s middags een probleem voor dan kan men de chauffeur in het voertuig bereiken. Het telefoonnummer wordt vermeld op het antwoordapparaat (dus plannerstelefoon bellen en bandje afluisteren). De dagelijkse gang van zaken wordt verzorgd door twee coördinatoren: Hans Stijntjes, tel. 06-29038598 en Peter van Rijsingen tel. 06-53253603.
Voor meer informatie of om vriend van de Noaberbus te worden: bel of kijk op de website.
Achterhoek Nieuws: Jaarvergadering Vrouwen van Borculo – 23 januari 2023
Na de mooie en gezellige kerstviering op 19 december is het voor de Vrouwen van Borculo tijd weer naar de toekomst te kijken. Dat gebeurt tijdens de jaarvergadering op 25 januari. er wordt onder meer gesproken over de viering volgend jaar van het 75-jarig bestaan.
Voorafgaand aan de vergadering geeft G.B.W. Klootwijk, secretaris van het bestuur Naoberbus, een korte uiteenzetting over de functie van de Naoberbus. Wie kan er wat met de Naoberbus en hoe werkt dat nu precies.
Vervolgens worden tijdens de vergadering de uitkomsten gepresenteerd van de enquête die eind 2022 onder de leden is gehouden en wordt het financieel jaarverslag besproken. Belangrijkste agendapunt is de voorbereiding van het jubileum. In 1930, achttien jaar nadat huisvrouwen zich in Den Haag landelijk hadden verenigd tot de ‘Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen’, was het de beurt aan Nederlandse boerinnen om een eigen vereniging in het leven te roepen: de ‘Nederlandse Bond van Boerinnen en Plattelandsvrouwen’. Het initiatief hiertoe kwam uit het landbouw- en huishoudonderwijs.
Als men nu naar de vereniging kijkt, dan is het karakter erg veranderd. Het is een zelfstandige vereniging en er komen hedendaagse activiteiten, onderwerpen, presentaties, muziek, cabaret en lezingen aan te pas naast creatieve uitingen, als hieraan behoefte is. Het is geen club meer van ‘oudere dames”, maar een levendige, actieve en moderne vereniging waar verbondenheid het motto is. Nieuwe leden zijn van harte welkom.