Donatie uit Rabo ClubSupport Stemcampagne
Ook dit jaar heeft de Naoberbus weer meegedongen in de Rabo Clubsupport Stemcampagne. Hiermee bepalen leden van de Rabobank welke club of vereniging een financieel steuntje in de rug verdient. Veel clubs schrijven hiervoor in: alleen al in de gemeente Berkelland zijn dit er 212! En jawel, ook de Rabobank-leden vinden dat de Naoberbus goed werk doet: we haalden voldoende stemmen voor de gulle donatie van maar liefst € 500,- Dat bedrag zal goed worden besteed aan verdere verbetering van de kwaliteit van het Naoberbus vervoer.
Rabobank en iedereen die hieraan heeft bijgedragen: hartelijk bedankt!

Naoberbus ontvangt cheque van Rabobank
Op dinsdag 9 juli overhandigde de Rabobank een cheque ter waarde van maar liefst € 5.000,- aan de secretaris van de Naoberbus, Robbert Schiltmans. In zijn dankwoord gaf de heer Schiltmans aan dat de Naoberbus zeer verguld is met deze donatie.
De Naoberbus heeft het bijzonder gewaardeerd dat de Rabobank zelf het initiatief heeft genomen om hen te hulp te schieten, nadat zij uit de krant had begrepen dat de gemeente Berkelland vooralsnog toch geen subsidie uit het Naoberfonds wil geven.
Deze donatie is dus zeer welkom en kon niet beter worden besteed dan als bijdrage aan de zo hard nodige vervanging van de rolstoelauto. De nu aangeschafte bus heeft een grotere capaciteit, waaronder plaats voor twee rolstoelen. Het toegenomen vervoersgemak wordt zowel door de chauffeurs als door de passagiers gewaardeerd. Na eind augustus te zijn voorzien van de logo’s, zal de bus weer voor iedereen herkenbaar zijn.
Tevens werd als heugelijk feit gememoreerd dat de stichting inmiddels meer dan 200 leden heeft, waaruit de grote tevredenheid over de functie en inzet van de Naoberbus blijkt.
De groei van het ledenbestand vraagt wel om extra chauffeurs. Vrijwilligers zijn altijd welkom en het mooie is dat die zelf hun tijd en inzet voor de Naoberbus kunnen bepalen.

Daar is ie dan!
Zaterdag 6 juli 2024, koffietijd, café Kerkemeijer aan de Ruurloseweg. Vol trots wordt de aangeschafte Ford-bus mét elektrische lift voor personen in een rolstoel gepresenteerd. Voorzien van alle gemakken voor zowel chauffeur als klant.
Frits Berendsen zorgde voor de aankoop en overhandigde de sleutels aan de oprichter van de Naoberbus, Gerard Nekkers. Voorzitter Pieter Heijboer nam deze graag van hem in ontvangst. Daarna werden enkele proefritten gemaakt die het enthousiasme over deze nieuwe bus bevestigden.




Achterhoek Nieuws: Statiegeldactie Albert Heijn Borculo voor Naoberbus afgerond – 2 mei 2024
Bij de vestiging van Albert Heijn in Borculo konden de klanten de afgelopen maanden hun statiegeld doneren aan de stichting Berkelland OproepBus, kortweg de Naoberbus. Afgelopen week heeft de stichting een waardecheque van ruim 600 euro in ontvangst mogen nemen.
De Naoberbus, inmiddels een begrip in de gemeente, vervoert inwoners (vaak oudere, kwetsbare mensen), die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, op afspraak van deur tot deur binnen de gemeente Berkelland én naar Barchem, Lochem en Groenlo.
De 25 vrijwilligers van de Naoberbus vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij, zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. Zij versterken de leefkracht van vaak kwetsbare mensen.
De opbrengst van het statiegeld zal mede worden aangewend om de vervoersprijzen op het huidige – lage – niveau te houden. Tijdens deze statiegeldactie is ook aandacht geschonken aan de actie ‘Word Vriend van de Naoberbus’ en dat heeft weer een aantal nieuwe vrienden/donaties opgeleverd.

Achterhoek Nieuws: Laatste autorit van Daisy met de Naoberbus – 21 april 2024
Daisy Tetteroo heeft van de week de laatste rit gemaakt met de Naoberbus. De tiener, die eind vorig jaar in deze krant vertelde over haar ervaringen met de Naoberbus heeft afscheid genomen van haar school in Groenlo. Zij vervolgt de komende tijd haar stage in Neede. Dit betekent dat zij niet meer afhankelijk is van de deur tot deur vervoer van de Naoberbus. “De Stichting wenst haar alle succes en ziet haar met lede ogen gaan omdat ze een graag gezien gast was”, laat voorzitter Pieter Heijboer namens de stichting weten.
Tetteroo uit Neede heeft een aangeboren loopbeperking en loopt met een looprek. Hierdoor kan zij van de normale busverbinding geen gebruikmaken. Dankzij het dagelijkse vervoer van de Naoberbus vanuit haar woonplaats naar het Graafschap College in Groenlo kon zij toch haar MBO-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker volgen. Zij vertelde dat haar ouders beiden werken en dat de Naoberbus uitkomst bood in het vervoersprobleem. Inmiddels beschikt Daisy over haar rijbewijs, waardoor ze voor vervoer niet meer afhankelijk hoeft te zijn van anderen. Hoewel zij destijds duidelijk maakte dat de vele ritjes met de Naoberbus ook niet bepaald een straf waren: “Dat zijn gezellige ritjes”, zei zij daarover.
De Noaberbus biedt maatwerk. Op afspraak haalt en brengt de stichting klanten van deur tot deur binnen de gemeente Berkelland én naar Groenlo en Lochem. Al tien jaar lang zijn dat jaarlijks vijfduizend klanten per jaar. Een rit boeken met de Noaberbus kan via de plannerstelefoon: 06-13839915. Dat nummer is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur. Na 12.00 uur staat de voicemail aan. Op de voicemail kan men de aanvraag voor een rit inspreken. De planner belt dan de andere dag terug.

Achterhoek Nieuws: Statiegeldactie ten behoeve de Naoberbus brengt 350 euro op – 6 april 2024
Bij Plus Stam in Ruurlo konden klanten de afgelopen maanden hun statiegeld doneren aan de stichting Berkelland OproepBus, kortweg de Naoberbus. Vorige week heeft de stichting van Pieter Stam een waardecheque van 350 euro in ontvangst mogen nemen.
De Naoberbus vervoert inwoners (vaak oudere, kwetsbare mensen) uit deze gemeente, die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, op afspraak van deur tot deur binnen de gemeente Berkelland én naar Barchem, Lochem en Groenlo.
De Naoberbus zorgt er op deze wijze voor dat mensen niet vereenzamen, dat zij hun boodschappen kunnen blijven doen, dat ze naar hun club kunnen gaan, naar de familie, de fysiotherapie et cetera. De 25 vrijwilligers van de Naoberbus vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij, zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. Zij versterken de ‘leefkracht’ van vaak kwetsbare mensen.
Met de opbrengst van het statiegeld streeft de Naoberbus er mede naar om de vervoersprijzen op het huidige -lage- niveau te houden. Tijdens deze statiegeldactie is er ook aandacht geschonken aan de actie: ‘Word Vriend van de Naoberbus’ en dat heeft weer een aantal nieuwe vrienden/donaties opgeleverd.
De stichting is trots op het resultaat en wil dan ook iedereen heel hartelijk bedanken.
Meer informatie over de Naoberbus, is te vinden op de website van de stichting.

Achterhoek Nieuws: Statiegeld voor Naoberbus in Borculo en Ruurlo – 8 januari 2024
Gedurende de maanden januari, februari en maart hebben de supermarkten Plus Stam te Ruurlo en Albert Heijn te Borculo hun statiegeldapparaten beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van de Naoberbus.
De Naoberbus vervoert inwoners (vaak oudere, kwetsbare mensen) uit de gemeente Berkelland, die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, op afspraak van deur tot deur. De Naoberbus zorgt er op deze wijze voor dat mensen niet vereenzamen, dat zij hun boodschappen kunnen blijven doen, dat ze naar hun club kunnen gaan, naar de familie, de fysiotherapie etc. De vrijwilligers vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij, zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. Zij versterken de leefkracht van vaak kwetsbare mensen. Met de opbrengst van het statiegeld wil de Naoberbus er mede naar streven om de vervoersprijzen op het huidige – lage – niveau te houden. Tijdens deze statiegeldactie zal er tevens extra aandacht worden geschonken aan de actie: ‘word Vriend van de Naoberbus’.

De Stentor: Bijdrage van 25.000 euro voor Naoberbus door gemeente geweigerd: ‘Nu hebben we maar een tweedehands diesel gekocht’ – Lilian ten Donkelaar – 06 april 2024
Zwaar teleurstellend, zegt voorzitter Pieter Heijboer. „Ze waren heel enthousiast, we hadden een goed verhaal ingestuurd. En nu zeggen ze: het gaat niet door.” De Naoberbus krijgt geen cent van de gemeente, en dat valt tegen.
De Naoberbus brengt al tien jaar inwoners van Berkelland van A naar B. Wie slecht ter been is, kan tegen een kleine vergoeding een ritje maken naar familie, de tandarts of de bingo-avond. Een welkome service, waar 186 leden in heel Berkelland dankbaar en met regelmaat gebruik van maken.
Net rond
Maar financieel is het elk jaar weer een uitdaging. Brandstof is duur, de verzekering van de twee auto’s moet betaald worden en de stichting houdt nauwelijks iets over om te sparen. Geld komt maar mondjesmaat binnen, via de lidmaatschappen van 30 euro per jaar, en hier en daar een sponsorbedrag of een gift. „We komen maar net rond”, zegt voorzitter Pieter Heijboer. Dus vroeg de stichting subsidie aan de gemeente om een nieuwe, elektrische bus te kunnen kopen.
Want de Naoberbus was feitelijk al een tijdje geen bus meer, maar een bestelbusje. Zeker voor mensen in een rolstoel was dat niet ideaal. „De rolstoel in de auto, dat is toch een heel gedoe”, zegt voorzitter Pieter Heijboer. „Ook voor onze vrijwillige chauffeurs. Daarom wilden we graag een bus. Een elektrische.” De stichting vroeg 25.000 euro aan bij het Naoberfonds Berkelland. „Daar zit meer dan voldoende geld in.”
‘Gaat niet door’
De gesprekken waren goed, en de commissie die over de aanvraag oordeelt was enthousiast, zegt Heijboer. „Ze zeiden dat we een goed verhaal hadden. We waren echt in de overtuiging gebracht dat het toegekend zou worden.” Maar er zat een kink in de kabel: aanvragen boven de 10.000 euro mag het Naoberfonds niet zelfstandig afhandelen. Die moeten worden goedgekeurd door de gemeente. „De burgemeester zei: het gaat niet door.”
De brief met die afwijzing was een totale verrassing. „Een donderslag bij heldere hemel. Er wordt gedaan alsof wij een commercieel taxibedrijf zijn, maar dat zijn we helemaal niet. Er sprak ook geen enkele empathie uit. We hebben die subsidie echt nodig.”
Kost tijd geld en geld
De stichting laat het er niet bij zitten, zegt de voorzitter. „Wij willen graag op korte termijn een gesprek voor een toelichting. En dan hopen we dat we eruit komen.” Zo niet, dan gaat de stichting in beroep tegen het besluit. „We hebben gezegd, laat dat nou niet gebeuren. Dat kost allemaal tijd en geld.”
De afwijzing leidt niet direct tot het einde van de Naoberbus, zegt Heijboer. „Zo dramatisch is het ook niet. We hebben een bus gekocht, een goedkope tweedehands. Een diesel. We moesten wat.” Het vervoer blijft dus bestaan. „Maar de uitstraling die dit heeft op de burgemeester, dan denk ik: kom op nou jongen.”
Niet onze taak
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de afwijzing te maken heeft met ‘de visie op het vrijwilligersvervoer’. „Het advies van het Naoberfonds was om het wel te doen, maar het college heeft besloten daarvan af te wijken en het niet te doen, ook vanwege precedentwerking.” Het is niet de taak van de gemeente om vrijwilligersvervoer ‘financieel te ondersteunen’, vindt het college, dat de Naoberbus overigens wel ‘heel erg waardeert’.