Jaarverslag 2024
- Algemeen
De stichting Berkelland Oproep Bus, kortweg de Naoberbus, is opgericht in 2013 en is daadwerkelijk gaan rijden in 2015. De stichting heeft 25 vrijwilligers, veelal 65+ers, en biedt laagdrempelig deur-tot-deur vervoer voor ouderen en (jong) gehandicapten zonder WMO-indicatie. De Naoberbus biedt voor deze groep, die geen gebruik kan maken van regulier (openbaar) vervoer, een ideale uitkomst waardoor men deel uit kan blijven maken van onze samenleving en daarmee wordt de zelfredzaamheid van deze groep bevorderd.
Om een indruk te geven: onze stichting verzorgt het vervoer naar diverse zorginstellingen (ook in de regio, zoals Lochem, Barchem en Groenlo), maar ook naar locaties als dagopvang, eerstelijnsgezondheidszorg, de zomerfeesten, georganiseerde (Paas- en Kerst)maaltijden, winkels, verenigingen etc., etc.
Wij citeren graag een van de zorginstellingen waarnaar wij rijden: ‘meedoen om de eigen mogelijkheden te vergroten’. Met ons vervoer dragen wij eraan bij dat deze groep niet vereenzaamt, elkaar kan blijven ontmoeten en bovendien ontlasten wij de mantelzorgers.
- Wat is er gebeurd in 2024
Kerngegevens
De Naoberbus heeft dit jaar een onstuimige groei doorgemaakt. Op 1 januari hadden we 145 leden en aan het einde van 2024 maar liefst 217 leden! Er zijn bijna 6.900 ritten uitgevoerd en dat is een toename van 33%. Het aantal kilometers is met bijna 20% gegroeid tot net even meer dan 80.000. Kortom de Naoberbus mag zich in zijn 6-daagse ‘werkweek’ verheugen op een toenemende populariteit en is dan ook een niet meer weg te denken vervoersvoorziening in de gemeente Berkelland en haar omgeving. Voor de realisering van zijn doelstelling vervoert de Naoberbus zijn klanten – zo veel als mogelijk – op individuele basis op de afgesproken tijdstippen, waarmee onze stichting uniek is.
Met welke vervoermiddelen doen we het?
Het vervoer wordt verzorgd met twee voertuigen, de Dacia Dogger en vanaf juli heeft de Citroen Berlingo plaats gemaakt voor een Ford Custom. Deze laatste auto is gekocht bij, en geschikt gemaakt door het specialistische garagebedrijf Bierman te Nieuw Vennep, om aan de toenemende vraag van rolstoelvervoer te kunnen voldoen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit voertuig niet onze eerste keus was. Graag hadden we een jonge elektrische auto willen kopen, maar de financiële middelen waren uiteindelijk onvoldoende om die aanschaf te rechtvaardigen. Dit betekent overigens wel dat deze Ford (10 jaar oud) normaliter eerder zal moeten worden vervangen.
Ontwikkelingen
Naast de groei van het aantal leden is een belangrijke ontwikkeling de toename van het rolstoelvervoer. De ‘Electrobus’ (Eibergen) en de ‘Vlearmoesbus’ (Neede) ontberen daarvoor echter de capaciteit én rijden bovendien (normaliter) niet buiten hun woonkern. In goede samenspraak met hen verzorgt de Naoberbus daarom dat speciale vervoer. De ledengroei vereist ook een betere planning en verdere professionalisering van het geheel. Daarover zijn diverse gesprekken gevoerd en zoals het er nu naar uitziet leiden de gedane voorstellen tot het gewenste resultaat.
Rijvaardigheidstest
Het bestuur van de Naoberbus heeft de veiligheid en betrouwbaarheid van het vervoer en haar vrijwilligers hoog in zijn vaandel staan. Dat is de reden dat er is geïnvesteerd in een nieuw, meer passend voertuig (o.a. uitgerust met een rolstoellift) én dat alle vrijwillige chauffeurs een rijvaardigheidstest zullen gaan volgen. Deze test wordt uitgevoerd door rijschool ‘Rob en Nel’ uit Barchem en als alles gaat zoals voorzien, dan worden de laatste rijvaardigheidstesten in februari 2025 uitgevoerd.
Financiën
Het werd door de Rabobank al gesignaleerd, ook dit jaar hebben we de bedrijfsvoering weer goed voor elkaar. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn we erin geslaagd een positief stichtingsresultaat te boeken. Dit is essentieel, want in geval van calamiteiten is het voor de continuïteit van de Naoberbus van belang dat er een redelijke financiële buffer aanwezig is. Bovendien blijkt dat bij veel fondsaanvragen (voor de vervanging van de voertuigen) aangegeven dient te worden, welke bedrag de stichting zelf inbrengt.
Website
De website van de Naoberbus was aan vernieuwing toe. Een ervaren webdesigner heeft haar kennis en kunde aangewend, met een praktisch, duidelijk en voor eenieder goed hanteerbare site als resultaat.
- Organisatie
Een vrijwilligersorganisatie kan niet bestaan zonder een bestuur en gelet op de aard van de werkzaamheden van de Naoberbus, een tweetal coördinatoren die de dagelijkse gang van zaken verzorgen.
In april heeft Richard Veltman het penningmeesterschap overgenomen en in juli is een van de coördinatoren, Hans Stijntjes, tot het bestuur (algemeen lid) toegetreden. Hiermee is het aantal bestuursleden op 5 gebracht. In december heeft Gonny Leussink (ledenadministratie c.a.) haar bestuursfunctie verlengd.
Het bestuur heeft 9 keer vergaderd en op 4 april en 26 september zijn de chauffeursbijeenkomsten in de Hemminkhof gehouden.
- Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn inmiddels een onmisbare schakel in onze samenleving geworden en dat geldt uiteraard ook voor de Naoberbus. Zonder hen kunnen wij niet functioneren en kunnen wij dus ook niet bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid van onze inwoners. Daarom zullen wij hen blijven koesteren. Het bestuur heeft dat o.a. gedaan door het houden van chauffeurs-overleggen en de organisatie van een zomer en winterbijeenkomst. Uiteraard onder het genot van een drankje en een hapje. Tijdens de winterbijeenkomst kregen alle vrijwilligers een heerlijke rollade. Het waren heel gezellige bijeenkomsten.
Volgend jaar bestaat de Naoberbus 10 jaar en daar zal volop aandacht aan worden geschonken.
- Fondswerving
De Naoberbus kan uit haar reguliere inkomsten normaliter de exploitatiekosten dekken, maar voor de continuïteit van het vervoer, dat wil zeggen de aanschaf van de voertuigen, moet periodiek een beroep worden gedaan op fondsen.
Er is wederom veel energie gestoken in het werven van deze inkomsten om tot de aankoop van een nieuw voertuig, ter vervanging van de Berlingo, te geraken. Er zijn successen geboekt, maar de stichting heeft ook tegenslagen gekend. Met name het door de gemeente Berkelland afwijzen van een – te verwachte – bijdrage van het Naoberfonds, heeft een grote impact op het uiteindelijk aan te schaffen voertuig gehad. De gemeente heeft ons vervolgens geen enkele handreiking gedaan en dat is heel jammer. Het bestuur van de Naoberbus is het zijns inziens aan zijn leden én aan de Berkellandse gemeenschap verplicht hier te melden dat – na raadpleging van experts – besloten is in beroep te gaan tegen de gemeentelijke afwijzing van de subsidie.
- Andere acties om inkomsten te verwerven
Naast het aanschrijven van fondsen, volgen we ook andere wegen om onze exploitatie beter te kunnen dekken dan wel wat meer vet op de botten te krijgen. Wij noemen hier de actie ‘Wordt vriend van de Naoberbus’, de statiegeldacties (bij de AH supermarkt te Borculo en de Plus te Ruurlo), de deelname aan Rabo Clubsupport, de bestickering van de nieuwe Ford Custom door meerdere partners en tot slot diverse zakelijke dan wel privé donaties. Het is hartverwarmend dat zij de Naoberbus op deze wijze willen ondersteunen.
Op onze website staan de meeste ondersteunde partners vermeld.
- Communicatie
De in 2023 ingeslagen weg om de Naoberbus meer in het nieuws te laten komen heeft dit jaar in ruime mate een vervolg gekregen. We noemen hier: het afscheid van Daisy (jarenlang is zij vervoerd om haar schoolbezoek mogelijk te maken; zij heeft haar studie afgerond en is geslaagd!), de uitreiking van de cheques van de twee statiegeldacties, de overhandiging van de cheque van de Rabobank voor de aanschaf van de Ford, maar de pers heeft ook op eigen initiatief aandacht geschonken aan de besluitvorming/informatie over de afwijzing van de subsidieaanvraag bij het Naoberfonds door de gemeente.
- Speerpunten in 2025
- In 2025 zullen we naar verwachting de vruchten gaan plukken van een optimalere planning van de ritten, zodat het groeiend aantal leden toch adequaat vervoerd kan blijven worden;
- Het werven van vrijwilligers;
- Het werven van voldoende middelen om de Dacia in 2026 te kunnen vervangen, daarbij zal ook de huidige tariefstelling worden betrokken;
- (Helaas ook) Het voeren van een rechtszaak tegen de gemeente Berkelland over de afgewezen subsidie;
- Het organiseren van het 10-jarig jubileum van de Naoberbus.
Namens de stichting Berkelland Oproep Bus,
De secretaris,
Robbert Schiltmans
Jaarverslag 2023
- Algemeen
De stichting Berkelland Oproep Bus, kortweg de Naoberbus, is opgericht in 2013. De stichting heeft 25 vrijwilligers, veelal 65+ers, en heeft als doel een bijdrage te leveren om ouderen en hulpbehoevenden deel te laten blijven uitmaken van de samenleving. Geen enkele vrijwilliger wordt betaald.
- Wat is er gebeurd in 2023
Onze stichting groeit gestaag en heeft inmiddels 180 leden. Er zijn – gemiddeld – 80 ritten per week uitgevoerd en er zijn zo’n 5000 vervoersbewegingen (mensen) gerealiseerd. In totaal hebben de voertuigen, op de 6 dagen dat zij normaliter inzetbaar zijn, ongeveer 70.000 kilometer binnen Berkelland gereden.
Voor de realisering van haar doelstelling vervoert de stichting haar klanten op individuele basis op afgesproken tijdstippen, waarmee de stichting uniek is.
Er worden o.a. veel partners naar hun partners die in verzorgingstehuizen verblijven vervoerd. De stichting stelt mensen weer in staat om te kunnen winkelen, maar brengt ze ook naar de dokter, de stembureaus, de dagvoorziening, en niet te vergeten naar een plaats om de warme maaltijd te genieten (o.a. de Schoven). Uiteraard wordt er bij vrijwel alle lokale evenementen voor vervoer weer een beroep op de Naoberbus gedaan etc. etc..
Dankzij een specifieke donatie zijn we in staat gesteld de ritprijzen te verlagen, zodat het vervoer nog laagdrempeliger is geworden.
- Organisatie
In juli heeft Robbert Schiltmans het secretarisstokje overgenomen en vanaf december hanteert Pieter Heijboer de voorzittershamer. Verder zijn er geen grote wijzigingen in ons vrijwilligersbestand geweest. Het bestuur heeft 8 keer vergaderd en op 16 november vond de chauffeursbijeenkomst in de Heminkhof plaats.
Op 29 juli is de jaarlijkse BBQ bij Peter gehouden en op diezelfde plaats zijn op 22 december de rollades – onder het genot van een glaasje glühwein – uitgereikt. Het waren gezellige bijeenkomsten.
- Met welke vervoermiddelen doen we het?
Het vervoer wordt verzorgd met twee voertuigen, de Dacia en de Berlingo. Deze laatste auto is minder geschikt gebleken om de – toenemende – vraag naar rolstoelvervoer adequaat uit te kunnen voeren. Dit is de reden dat we op zoek gaan naar een nieuw voertuig. Helaas hebben we twee keer schade gehad, maar dit heeft de continuïteit in het vervoer niet in gevaar gebracht.
- Fondsenwerving
Er is veel energie gestoken in het werven van fondsen om tot de aankoop van een nieuwe auto te komen. Er zijn successen geboekt, maar de stichting heeft ook teleurstellingen moeten incasseren. Helaas zijn we er nog niet. Onze grootste hoop is gevestigd op het Naoberfonds van de gemeente Berkelland. Onze aanvraag en presentatie is positief ontvangen, maar de besluitvorming laat langer op zich wachten dan verwacht.
- Andere acties om inkomsten te verwerven
De actie wordt ‘vriend van de Naoberbus’ is rond de zomer gestart en begint zijn vruchten af te werpen. Inmiddels heeft de stichting ruim 20 vrienden. Uiteraard is de stichting ook vertegenwoordigd op de jaarlijkse bloemenmarkt te Borculo en tijdens de zomerbraderie in Ruurlo. Op beide evenementen is druk geflyerd.
- Communicatie
Als bestuur hadden we de opmerking gekregen dat we niet zo veel in het nieuws komen. Het bestuur heeft hier notie van genomen en via de ritprijzenactie, het vervoer van Daisy, alsmede het vervoer naar Reurpop, is het Achterhoeknieuws meerdere keren gehaald. Er zijn ook stappen gezet om tot een betere website te komen, die vruchten zullen volgend jaar worden geplukt.
Namens de stichting Berkelland Oproep Bus,
De secretaris,
Robbert Schiltmans